Ostrzałki uniwersalne

 

 

Model JIFF-S

 

Model CCKS

 

Ostrzałka CCKS-2-Step firmy Smiths to narzędzie, pozwalające w szybki i łatwy sposób naostrzyć nóż, utrzymując stały kąt ostrzenia. Jest to możliwe dzięki specjalnej konstrukcji ostrzałki, i zastosowaniu kamieni o dwóch stopniach gradacji (Węglikowa-Coarse, Ceramiczna-Fine). Ostrzałka węglikowa o gradacji coarse służy do ostrzenia noży bardzo stępionych, zniszczonych, wystarczy tylko kilka ruchów aby przywrócić głowni noża odpowiednią ostrość. Ostrzałka ceramiczna o gradacji fine stosowana jest w celu wykończenia ostrza. Jest to lekka przenośna ostrzałka wyposażona w specjalny otwór umożliwiający zawieszenie jej na smyczy. Dodatkowo wyposażona została w antypoślizgowe podkładki które poprawiają stabilność ostrzałki podczas użytkowania.

Cechy produktu:

Ostrzałka węglikowa zapewniająca szybkie naostrzenie głowni mocno stępionych (wystarczy kilka ruchów)
Ostrzałka ceramiczna, służąca do wykończeń
Utrzymywanie stałego kąta ostrzenia

 

Sposób użycia:

 

1. UWAGA! Ostrzałkę zawsze należy umieszczać na stabilnym, płaskim podłożu.

Palce należy trzymać za osłoną.
2. Ostrze noża należy włożyć w gniazda ostrzałki.
3. Przeciągnąć ostrze noża od nasady po zakończenie używając umiarkowanej siły -czynność tą należy wykonać kilkakrotnie.

Po użyciu należy zawsze wyczyścić nóż i ostrzałkę.

Dane techniczne
Rodzaj:     Uniwersalna
Gradacja:  Węglikowa-Coarse
                Ceramiczna-Fine

 

Model CSCS 4 in 1

 

 

Model Jiffy-Pro Handheld Sharpener

model 50185


ostrzałka Jiffy-Pro

Prosta i niezawodna ostrzałka Jiffy-Pro może być szybko i bezpiecznie użyta zarówno w domu jak i na kempingu.

 

Ostrzałka posiada:

- węglikowe ostrza do regulacji bardzo tępych lub zniszczonych krawędzi noża (COARSE),
- skrzyżowane ceramiczne pręty do wygładzenia krawędzi noża by była ostra jak brzytwa (FINE),
- szczelina do ostrzenia nożyczek została powiększona aby pomieścić nożycze do oprawiania zwierzyny. Firma Smith's wykorzystuje opatentowany węglikowy pręt, który dostosowuje się do krawędzi ostrza.

Ostrzałka Jiffy-Pro posiada wygodny, gumowy uchwyt zapewniający wygodne użytkowanie we wszystkich warunkach.

Charakteryzuje ją rownież:

- dwustopniowe ostrzenie wszystkich rodzajów prostych krawędzi noży,
- wysokiej jakości materiały ścierne zapewniają długotrwałą ostrość krawędzi już po 3-4 przeciągnięciach,
- ustawione kąty ostrzące gwarantują za każdym razem dobre rezultaty ostrzenia,
- zaprojektowana do użytku w domu i poza nim,
- szybka, bezpieczna i łatwa w użyciu zawsze i wszędzie,

Instrukcja ostrzenia noży:

UWAGA: Ostrzałka przeznaczona jest dla prostych krawędzi noży z płaskim szlifem po obu stronach ostrza. Ostrzałka nie jest przeznaczona do ostrzy ząbkowanych.
Podostrzanie noża powinno być wykonywane z wykorzystaniem ceramicznych prętów w ostrzałce. Ostrze COARSE na czole ostrzałki służy do "naprawy" zniszczonych noży.

Ostrze węglikowe - COARSE

1. Umieść noż na płaskiej powierzchni, krawędzią tnącą skierowaną do góry. Wysuń ostrze noża około 2 cm poza krawędź i dociśnij mocno uchwyt noża do powierzchni.

2. Umieść szczelinę ostrzącą znajdującą się z przodu ostrzałki na  krawędzi tnącej noża pod kątem około 45 stopni do ostrza.

3. Przeciągnij ostrzałką po krawędzi tnącej od rękojeści noża w kierunku końca, stosując umiarkowany nacisk. Przesuwaj ostrzałkę płynnie i jednostajnie i kontynuuj ruch na zewnątrz po każdym przeciągnięciu aby uniknąć kontaktu z ostrzem.

4. Powtórz pociągnięcia minimum 5 razy. Po pięciu "przejściach" ostrzałka powinna się ślizgać gładko po krawędzi tnącej. Jeśli tak nie jest, zalecane są dodatkowe pociągnięcia ostrzałką.

UWAGA: Noże wykonane z wysokiej jakości stali mogą wymagać kilku dodatkowych pociągnięć ostrzałką.

5. Wykończ krawędź na ostrzu FINE.

UWAGA!
Jeśli ostrze węglikowe ostrzałki przestanie usuwać metal z ostrza noża, może zostać wymienione.

 

 

Ceramiczne pręty - FINE

1. Umieść ostrzałkę na płaskiej powierzchni i złap mocno uchwyt dla zapewnienia dobrej stabilności. Chwyć noż w drugą dłoń.

2. Wsuń ostrze noża całkowicie pomiędzy szczelinę ostrzącą. Ostrze musi spoczywać na dnie szczeliny, a noż powinien być ustawiony prostopadle do powierzchni.

3. Przesuwaj nóż od rękojeści w kierunku końca ostrza stosując lekki nacisk. Jeśli twój noż ma koniec skierowany ku górze, należy podnieść rękojeść noża by naostrzyć również jego zakrzywioną krawędź.

4. Powtórz minimum 6-8 razy - zawsze w kierunku od rękojeści do końca ostrza (nigdy odwrotnie). Po 6-8 przeciągnięciach, krawędź ostrząca noża powinna przesuwać się gładko pomiędzy ceramicznymi prętami. Jeśli tak się nie stanie - należy powtórzyć krok 3.

UWAGA: Noże wykonane z wysokiej jakości stali mogą wymagać kilku dodatkowych pociągnięć ostrzałką.

5. Sprawdź ostrość ostrza. Jeśli dodatkowe ostrzenie jest potrzebne, powtórz cały proces.

Instrukcja ostrzenia nożyczek.

1. Chwyć czoło ostrzałki w dłoń i umieść podstawę ostrzałki na stabilnym, płaskim podłożu.

Jeśli ostrzysz nożyczki dla praworęcznych, napis "Right Handed" powinien być zwrócony w twoim kierunku. W przeciwnym wypadku powinieneś widzieć napis "Left Handed".

2. Otwórz nożyce i umieść ostrza w szczelinie na tyle daleko, by móc zacisnąć nożyce na pręcie.

3. Zamknij nożyce na pręcie ostrzącym, tak jakbyś próbował przeciąć pręt. Przesuń nożyce w szczelinie trzymając zaciśnięte ostrza.

4. Powtórz ten proces minimum 5 razy dla pospolitych domowych nożyczek i 10 razy dla nożyc do zwierzyny.

UWAGA! Nożyczki i nożyce wykonane z twardej stali mogą wymagać kilku dodatkowych przeciągnięć przez szczelinę ostrzącą.

Użytkowanie i przechowywanie.

Po każdym użyciu wyczyść ostrzałkę. Czyść wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Nie myj wodą. Przechowuj w suchym miejscu w normalnych warunkach.

 

EDGE PRO PULL-THRU KNIFE SHARPENER

model 50090

 

smith's 50090

Prezentację ostrzałki można zobaczyć TUTAJ

Zaprojektowana dla entuzjastów sportu wymagających wysokiej jakości narzędzia do ostrzenia. Ostrzałka oferuje 2 poziomy ostrzenia dla wszystkich typów noży domowego użytku, również noży sportowych.

Precyzyjne ostrze węglikowe (COARSE) usuwa metal formując bardziej gładką i zwartą powierzchnię na zniszczonych ostrzach.
Specjalnie wyprofilowany ceramiczny kamień (FINE) może być użyty do wygładzania prostych i ząbkowanych krawędzi ostrza.

Ostrzałka posiada ergnomiczną rączkę i gumową antypoślizgową stopkę dla zachowania stabilności i bezpieczeństwa podczas procesu ostrzenia.

Użytkowanie i przechowywanie.

Po każdym użyciu wyczyść ostrzałkę. Czyść wilgotną szmatką lub pędzelkiem. Nie myj wodą. Przechowuj w suchym miejscu w normalnych warunkach.

Obracanie i wymiana ostrzy.

Kiedy ostrza/kamienie przestaną usuwać metal z ostrza noża, mogą zostać obrócone na drugą stronę lub wymienione.

 

Ostrzałka Edge Stick Sharpener

model 50047

 

smith's 50047

Prezentację produktu można obejrzeć TUTAJ

Jeśli potrzebujesz narzędzia, które naostrzy bardzo tępe lub zniszczone ostrza noży albo tylko podostrzy już naostrzony nóż - ostrzałka Edge Stick Sharpener firmy Smith's zapewni Ci wysoką wydajność i bardzo dobre rezultaty ostrzenia.

Edge Stick Sharpener to:

- wymienialne precyzyjne ostrza węglikowe (COARSE),
- diamentowy kamień z otworami w powierzchni (FINE 750),
- aluminiowa obudowa,
- woreczek do przechowywania ostrzałki.

wymiary kamienia: około 9,5 mm x 73 mm

Instrukcja ostrzenia
Ostrze węglikowe:

1. Stosuj do bardzo tępego ostrza lub do naprawy krawędzi noża.
2. Umieść ostrzałkę na płaskiej, wytrzymałej powierzchni i chwyć ją mocno dla zachowania stabilności podczas ostrzenia.
3. Wsuń ostrze noża pomiędzy 2 węglikowe ostrza pod kątem 90 stopni w stosunku do ostrzałki.
4. Dociśnij nóż wywierając na niego umiarkowany nacisk i przeciągnij nim po ostrzu węglikowym od rękojeści w kierunku końca noża (nigdy odwrotnie!).
5. Powtórz proces do momentu, aż nóż będzie ostry.

Kamień diamentowy może być używany na sucho lub ze smarowidłem ostrzącym (woda lub preparat wygładzający). Firma Smith's zaleca używanie produktu niezawierającego ropy naftowej - Honing Solution dla osiągnięcia najlepszych rezultatów.
Uwaga! Nie można używać z tym kamieniem olejów zawierających ropę naftową!

Ostrzenie na kamieniu diamentowym.

1. Umieść ostrze noża na końcu kamienia pod żądanym kątem i przesuń nóż od siebie jakbyś próbował ściąć cienką warstwę kamienia. Wywieraj umiarkowany i lekki nacisk - pozwól diamentom działać. Powtórz suw 3-4 razy. Staraj się utrzymywać ten sam kąt podczas każdego suwu. Jest to klucz do uzyskania ostrzejszej krawędzi.

2. Teraz ostrz drugą stronę ostrza - umieść nóż w przeciwnym końcu kamienia i przeciągaj ostrze do siebie. Powtórz ten etap 3-4 razy.

3. Kontynuuj kroki 1 i 2 do momentu aż ostrze będzie naprawde ostre. Pamiętaj - utrzymanie tego samego kąta i wykonanie takiej samej ilości suwu ostrza po każdej stronie noża jest kluczem do uzyskania najostrzejszej krawędzi.

Użytkowanie i przechowywanie:
Po każdym użyciu czyść ostrzałkę wilgotną szmatką lub pędzelkiem i wycieraj do sucha.

 

Pocket Pal Knife Sharpener PP1

smith's pp1

Kieszonkowa ostrzałka przeznaczona do wszystkiego rodzaju noży, również ząbkowanych.

Węglikowa (zgrubna) – szybko reguluje krawędź. Nadaje się idealnie do bardzo tępych noży lub noży z uszkodzonym ostrzem. Przeważnie wystarczą od 3 do 4 pociągnięcia nożem do wyregulowania ostrza. Jednak noże wykonane z twardszej stali mogą potrzebować kilku dodatkowych pociągnięć po ostrzałce. Zaprojektowana do prostych krawędzi ostrzy. Możliwe jest wymienianie elementów ostrzałki.

Ceramiczna (drobna) – wykańcza i wygładza krawędź. Doskonale nadaje się do wykończenia ostrza po wyregulowaniu jego kształtu ostrzałką węglikową oraz do utrzymania naostrzonego noża w dobrym stanie. Odpowiednio wyprofilowane kamienie ceramiczne mogą służyć do wykańczania ząbkowanych lub prostych ostrzy. Można je wymieniać i odwracać.

 

Instrukcja ostrzenia przy użyciu szczelin ostrzących

    Umieść ostrzałkę na płaskiej i stabilnej powierzchni. Jedną ręką trzymaj ostrzałkę, a drugą chwyć nóż.

Trzymaj palce z dala od szczeliny ostrzącej.

    Umieść ostrze noża w odpowiedniej szczelinie i przeciągnij powoli do siebie.
    Nacisk ostrza noża na szczelinę ostrzącą nie powinien być zbyt duży.

    Powtórz tę czynność do momentu, aż ostrze będzie wystarczająco naostrzone. Zawsze przeciągaj nóż przez szczelinę od uchwytu do końcówki (nigdy na odwrót).

Uwaga:

Zaleca się stosowanie jedynie ceramicznej ostrzałki do ostrzenia noży. Ostrzałka węglikowa jest przeznaczona do bardzo tępych lub zniszczonych noży, wymagających wyregulowania nowej krawędzi ostrzącej.
Instrukcja ostrzenia przy użyciu stożkowego diamentowego pręta.

Noże ząbkowane

    Włóż stożkowy diamentowy pręt całkowicie pomiędzy ząbki noża pod wymaganym kątem. Smith’s zaleca kąt 23 stopnie dla uzyskania najlepszego rezultatu.
    Poruszaj prętem w tył i do przodu pomiędzy ząbkami aż do naostrzenia. Powtórz tę czynność dla każdego ząbka.

    Umieść wykończone ostrze w ceramicznej szczelinie i przeciągnij. (patrz Instrukcja ostrzenia przy użyciu szczelin ostrzących).

Nóż do patroszenia z hakiem

1. Umieść końcówkę pręta ostrzącego w zakrzywionym końcu haka. Końcówka ostrzałki powinna być skierowana w kierunku końca ostrza.

2. Trzymaj ostrzałkę pod takim samym kątem jaki był ustalony na nożu.

3. Ruchami do przodu i na boki przeciągaj ostrzałką po ostrzu.

4. Kontynuuj aż do uzyskania odpowiedniej ostrości.

Stożkowy pręt diamentowy może być też użyty do ostrzenia nożny z ostrzem jednostronnym.

Po użyciu zawsze należy oczyścić ostrzałkę wilgotną szmatką lub szczotką. Nie płukać wodą!

smith's pp1